Ako sa správne stravovať?
Každý odpovie že hlavne zdravo. Áno. Všeobecne platí že sa treba vyhýbať mastným a smaženým jedlám. Nejesť cokoládu, zákusky a podobné dobroty. Ale prečo nie? Prečo by sme si nemohli dať zákusok, nejaký ten rezník alebo čokoládu? A veru mohli. Treba len mať spočítaný svoj denný príjem a výdaj energie.
Napríklad ak sa na obed vzdám porcie špagiet čo je asi 360 Kcal, môžem si namiesto nich dopriať 3 porcie zmrzliny. Alebo si to rozdelíme - polovičná porcia špagiet k obedu a cestou domov z práce zmrzlina :-).
Samozrejme zas sa nedá všetka strava nahradiť zmrzlinou a podobnými "prehreškami". K životu nám treba i vitamíny a kopec iných látok a minerálov. Všetko treba s mierou. Keď zvládnete svoj príjem a výdaj energie s adekvátnou stravou a k tomu nejake to cvičenie - ste na dobrej ceste.
| Potravina (100g) |
Bielkoviny (g) |
Sacharidy (g) |
Tuky
(g) |
Energia (Kcal) |
| 1x vaječný bielok |
3 |
0,5 |
0,2 |
16 |
| Baranie stehno |
12,9 |
0 |
11 |
153 |
| Bažant |
19,8 |
0,2 |
14,8 |
50 |
| Bravčové stehno |
21 |
0 |
7 |
151 |
| Bravčový bôčik |
8,2 |
0 |
50,4 |
487 |
| Bryndza polotučná |
20 |
19 |
8,7 |
233 |
| Bryndza tučná |
19,8 |
1,7 |
17,6 |
245 |
| Celozrnný chlieb |
11,6 |
51,7 |
1,6 |
267 |
| Eidem |
29,2 |
1,8 |
14,6 |
258 |
| Ementál |
25,8 |
2,1 |
25,6 |
340 |
| Hermelín |
20,2 |
1,6 |
20,2 |
269 |
| Fazula |
21,4 |
61,6 |
1,6 |
330 |
| Filé z tresky |
16,5 |
0 |
0,4 |
74 |
| Hovädzie predné |
20,7 |
0 |
9,8 |
175 |
| Hovädzie zadné |
20,8 |
0 |
6,6 |
146 |
| Hrach |
23,8 |
60,2 |
1,4 |
330 |
| Chlieb grahamový |
11,6 |
51,7 |
1,6 |
267 |
| Chlieb pšeničný biely |
8 |
56,7 |
1 |
269 |
| Jahňacina |
12,9 |
0 |
13,6 |
177 |
| Jogurt biely |
5,7 |
9,7 |
4,5 |
101 |
| Jogurt ovocný |
4,8 |
18,7 |
3,8 |
123 |
| Kačica, hus |
12 |
0 |
17 |
210 |
| Kapor |
14,4 |
0 |
3,8 |
95 |
| Kefir |
3,3 |
1,7 |
3,6 |
52 |
| Králik domáci |
14,8 |
0 |
5,5 |
113 |
| Krupica |
9,7 |
75,6 |
0,7 |
351 |
| Kura - broiler |
15 |
0 |
4,1 |
110 |
| Kyslá smotana 12% tuku |
3,2 |
4,2 |
12 |
135 |
| Makrela bez vnútorností |
11,4 |
0 |
7,3 |
114 |
| Makrela pečená |
16 |
3,5 |
14 |
219 |
| Makrela údenáč |
14 |
0 |
10 |
160 |
| Mleté mäso |
16,9 |
0 |
24,5 |
291 |
| Mlieko nízkotučné |
3,2 |
4,6 |
0,6 |
36 |
| Mlieko polotučné |
3,1 |
4,7 |
1,5 |
45 |
| Morka |
15 |
0,2 |
15 |
205 |
| Niva |
19,2 |
0,8 |
25,7 |
309 |
| Olomoucké syrečky |
30 |
2 |
0,8 |
137 |
| Ovsené vločky |
16,3 |
68 |
3,6 |
388 |
| Pečeň bravčová |
19 |
2 |
4,6 |
142 |
| Pečeň hovädzia |
19 |
3,3 |
4,1 |
140 |
| Piškóty |
8,3 |
77,8 |
1,1 |
282 |
| Pstruh |
10 |
0 |
0,8 |
50 |
| Puding s nizkotučným mliekom |
10,5 |
71,2 |
10,7 |
411 |
| Ryža |
7,6 |
79 |
0,6 |
405 |
| Sardinky v oleji |
21,1 |
0 |
27 |
334 |
| Sardinky v rajčinách |
15 |
2,4 |
15 |
219 |
| Sleď - údenáč |
22,2 |
0 |
12,9 |
210 |
| Sliepka |
11,5 |
0,2 |
16 |
192 |
| Soja |
49,6 |
30,9 |
2 |
343 |
| Srnec |
13,5 |
0,3 |
1,2 |
70 |
| Sušené plnotučné mlieko |
25 |
38 |
25 |
476 |
| Syr tavený 30% tuku v sušine |
19,6 |
0,8 |
11,4 |
186,4 |
| Šlahačka |
2,4 |
2,7 |
33 |
310 |
| Šošovica |
25 |
59,5 |
1 |
327 |
| Špagety |
11 |
77 |
1 |
360 |
| Teľacie stehno |
21,8 |
0,5 |
3 |
121 |
| Tofu |
14,4 |
10,5 |
5,2 |
84 |
| Tvaroh |
19,4 |
4,8 |
0,3 |
104 |
| Zahustené mlieko nesladené |
8,3 |
12 |
9 |
160 |
| Zahustené mlieko sladné |
10 |
53,3 |
9,6 |
331 |
| Zajac |
16,8 |
0,2 |
0,8 |
80 |
| Zmrzlina mliečna 1 porcia |
1,8 |
0 |
0 |
128 |
| Zmrzina ovocná 1 porcia |
0,2 |
0 |
0 |
125 |
| Zmrzlina smotanová 1 porcia |
1,4 |
0 |
0 |
218 |
Tabulka nutričných hodnôt potravín
Ovsené vločky - najbežnejšia strava pre chudnutie?
Pri chudnutí a diete väčšina z nás siaha po cereáliach, ovsených vločkách a rôznych obylných výrobkoch. Majú však tie vločky na chudnutie žiadaný efekt?
Áno majú (v rozumných dávkach) i napriek tomu, že sú energeticky dosť bohaté. To čo je pre ne charakteristické, je vysoký obsah vlákniny. Tá zabezpečuje pozvolné uvolňovanie energie, ktorá je na ňu naviazaná. V 100 gramoch ovsených vločiek je okolo 360 kalórií. Taktiež majú dosť bielkovin 13,5 g a 59 g sacharidov. Vo väčších dávkach sa dajú využiť aj opačne - v prospech naberania hmoty. Najlepší spôsob prípravy je následovný: vločky nasypte do taniera, zalejte mliekom a nechajte ich samé nasiaknúť. Čím dlhšie, tým sú lepšie. Ideálne je večer ďať do chladničky a ráno už len zohriať v mikrovlnke. Pozvolne dochutíme medom, alebo škoricovým cukrom a zdravé raňajky bohaté na vlákninu sú na svete. Nie že do toho nahádžete ešte banán, hrozenka, piškóty...! Nechceme predsa vyrobiť kalorickú bombu :-)

Dbajme na svoju stravu!
Áno my dbáme :-)
Na konci stránky sa nachádza tabuľka nutričných hodnôt potravín.
Dovolenka - prehľad slovenských a zahraničných dovoleniek
Spodné prádlo - všetko o spodnom prádle, podprsenky, nohavičky atď...
Nábytok - veľa zaujímavosti z oblasti nábytku a bytového zariadenia
Vtipy - necenzúrovný výber tých najlepších. Množstvo tapiet na mobilne telefony
Obuv - topánky - ako sú Adidas, Nike, Puma
Hodinky - hodiny - prehladný web o náramkových hodinkách